Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Tanks met mensen

Bevrijdingsdagen


Evenement
Van 07/09/2024 Tot 08/09/2024

In het weekend van 7 en 8 september viert en eert Antwerpen 80 jaar bevrijding. Tijdens de Bevrijdingsdagen herbeleef je het feestgedruis van 1944 en herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

De binnenstad en de Scheldekaaien worden ondergedompeld in de sfeer van 1944. Herbeleef de indrukwekkende Bevrijdingsparade van toen, dans op het Bal van de Bevrijding en bewonder militaire voertuigen in het Bevrijdingsdorp. Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden geëerd tijdens een sereen herdenkingsmoment aan het Loodswezen. Expo's en tentoonstellingen vergroten je inzicht in de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk het volledige programma onder de video.

 

Programma zaterdag 7 september

  • Bevrijdingsparade: 13 tot 15 uur - van het KMSKA tot de Scheldekaaien
  • Bevrijdingsdorp: 15.30 tot 18.30 uur - Cockerillkaai en De Gerlachekaai
  • Bal van de Bevrijding: 18 tot 23.30 uur - Grote Markt

Bevrijdingsparade

Tijdstip: 13 tot 15 uur
Locatie: KMSKA tot Scheldekaaien

Gratis

Proef de sfeer van de bevrijding tijdens de Bevrijdingsparade. Historische en hedendaagse militaire voertuigen, figuranten en muziekkapellen voeren je terug naar de tijd van toen. De Britse Grenadier Guards gaan voorop. Zij vormen een van de hoogste infanterieregimenten van het Britse leger. De parade start voor het KMSKA, doorkruist het zuidelijke deel van de binnenstad en eindigt aan de Scheldekaaien.Nadien bewonder je de voertuigen in het Bevrijdingsdorp. Een gedetailleerde route vind je op het overzichtsplan.

Kan je niet naar de parade komen? Kijk live mee op ATV of bekijk de herhaling achteraf.

Bevrijdingsdorp

Tijdstip: 15.30 tot 18.30 uur
Locatie: Cockerillkaai en De Gerlachekaai
Gratis

In het Bevrijdingsdorp aan de Scheldekaaien bewonder je historische en hedendaagse militaire voertuigen uit de Bevrijdingsparade. Ook enkele unieke exemplaren staan tentoongesteld. De zware voertuigen en de militaire voertuigen van Defensie vind je aan de De Gerlachekaai. De lichtere, historische voertuigen verzamelen aan de Cockerillkaai. Daar liggen ook twee marineschepen: het Belgische patrouilleschip Pollux en de Britse mijnenveger HMS Cattistock.

Zin om zelf in actie te komen? Waag je kans in de escape room van Defensie. Voor kinderen is er een grime- en kinderkapsalon. Gooi je benen los tijdens de initiaties lindyhop of tijdens een muziekoptreden in jaren 40-stijl.

Programma Bevrijdingsdorp zaterdag

  • Grime- en kinderkapsalon: 15.30 uur
  • Optreden Swing the Mood: 15.30 uur
  • Inititiatie lindyhop: 15.30 tot 16 uur en 17.30 tot 18 uur
  • Optreden Cream Coloured Ponies: 16 tot 17.30 uur

Bal van de Bevrijding

Tijdstip: 18 tot 23.30 uur
Locatie: Grote Markt

Gratis

Antwerpen is 80 jaar bevrijd en dat vieren we met een echt volksbal. Swing en dans mee op het Bal van de Bevrijding. Verschillende bands en Discobar Minerva brengen de muziek en de dansstijlen uit de jaren 40 helemaal terug. Heb je geen ervaring met swing, lindyhop of jive? Geen probleem, dankzij de dansinitiaties leer je de juiste pasjes. Honger of dorst? Geniet van een koffie in de militaire koffiebar of proef het lekkers van de retro food- en dranktrucks. En bij de make-up- en haarstylisten kan je terecht voor de look van de jaren 40.

Check het volledige programma van het Bal van de Bevrijding

 

Programma zondag 8 september

  • Bevrijdingsdorp: 10 tot 18.30 uur - Cockerillkaai en De Gerlachekaai
  • Herdenkingsmoment: 14 tot 15 uur - Loodswezensite, Orteliuskaai

Bevrijdingsdorp

Tijdstip: 10 tot 18.30 uur
Locatie: Cockerillkaai en De Gerlachekaai
Gratis

In het Bevrijdingsdorp aan de Scheldekaaien bewonder je historische en hedendaagse militaire voertuigen uit de Bevrijdingsparade. Ook enkele unieke exemplaren staan tentoongesteld. De zware voertuigen en de militaire voertuigen van Defensie vind je aan de De Gerlachekaai. De lichtere, historische voertuigen verzamelen aan de Cockerillkaai. Daar liggen ook twee marineschepen: het Belgische patrouilleschip Pollux en de Britse mijnenveger HMS Cattistock.

Zin om zelf in actie te komen? Waag je kans in de escape room van Defensie. Voor kinderen is er een grime- en kinderkapsalon. Gooi je benen los tijdens de initiaties lindyhop of tijdens een muziekoptreden in jaren 40-stijl.

Programma Bevrijdingsdorp zondag

  • Prikkelarm bezoek Bevrijdingsdorp zonder animaties: 10.00 tot 12.00 uur
  • Grime- en kinderkapsalon: 12.00 tot 18.30 uur
  • Initiatie lindyhop: 12.30 tot 13.00 uur, 13.30 tot 14.00 uur, 15.00 tot 15.30 uur en 16.00 uur tot 16.30 uur
  • Vrij dansen: 13.00 tot 13.00 en 15.30 uur tot 16.00 uur
  • Optreden Cream Coloured Ponies: 16.30 uur - 18.30 uur

Herdenkingsmoment

Tijdstip: 14 tot 15 uur
Locatie: Loodswezensite, Orteliuskaai

Gratis

Tijdens de Bevrijdingsdagen staan we ook stil bij de vele Antwerpse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zij brachten grote offers voor democratische waarden zoals vrijheid en gelijkheid. De herdenkingsplechtigheid vindt plaats op de Loodswezensite, waar binnenkort een nieuw namenmonument wordt gebouwd. Gastheer van dienst is Axl Peleman. Overlevenden en nabestaanden nemen het woord. De Britse Grenadier Guards en andere vertegenwoordigers van geallieerde troepen zijn er ook bij. 

Bezoek in de marge van de herdenking ook de mini-openluchtexpo. Die geeft een beeld van het toekomstige namenmonument en de volledige heraanleg van de Loodswezensite. Er staat ook een maquette op ware grootte, die je een voorproefje geeft van de muren waarop namen van 24.000 overleden Antwerpenaren komen te staan.

Expo’s en rondleidingen (zaterdag en zondag)

  • Bezoek Britse Mijnenjager HMS Cattistock & Belgisch kustwachtschip BNS Pollux
  • Herdenkingswandeling met expo: doorlopend - Scheldekaaien
  • Expo 'Vergeten helden - In het spoor van de Poolse bevrijders': 9 tot 18 uur - Stadhuis
  • Expo en rondleidingen 'Stad in oorlog. Antwerpen, 1940-1945': 9 tot 17 uur - MAS
  • Instaprondleiding: Het KMSKA tijdens de Tweede Wereldoorlog: 10.30 uur - KMSKA
  • Expo 'Antwerpen onder de V-bommen': 10.00 tot 17.00 uur  - Steenbergstraat

Bezoek Britse Mijnenjager HMS Cattistock & Belgisch kustwachtschip BNS Pollux

Tijdstip: zaterdag 7 september van 15u30 tot 18u30, zondag 8 september (enkel BNS Pollux) 10u00 tot 17u00 (uren onder voorbehoud van wijzigingen i.v.m. de operationele werking van het schip)
Locatie: Scheldekaaien
Gratis

Bezoek de Britse mijnenjager HMS Pollux en Belgisch kustwachtschip BNS Pollux. Bij de HMS Pollux worden elk uur gegidste rondleidingen aangeboden. De BNS Pollux verken je de brug en het dek op eigen tempo.

Herdenkingswandeling met expo 

Tijdstip: doorlopend
Locatie: van de Cockerillkaai tot de Orteliuskaai
Gratis

Wandel van het Bevrijdingsdorp naar de locatie van het toekomstige namenmonument. Dat monument zal alle Antwerpse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog eren. De verhalen van enkele slachtoffers ontdek je op verschillende locaties tijdens de wandeling. Zo onthult deze openluchtexpo niet alleen de naam, maar ook het gezicht en de achtergrond van de overleden Antwerpenaren.

Expo 'Vergeten helden - In het spoor van de Poolse bevrijders' 

Tijdstip: van zaterdag 31 augustus tot zondag 15 september, telkens van 9 tot 18 uur
Locatie: Stadhuis, Grote Markt 1

Gratis

De bevrijders, dat waren de Amerikanen, Canadezen, Britten en Fransen, zo leerden we. Maar ook de eerste Poolse Pantserdivisie bevrijdde grote delen van Noord-Frankrijk, Vlaanderen en Nederland. Fotograaf Johannes Vande Voorde portretteerde de laatste overlevende oud-strijders, pende hun aangrijpende verhalen neer en reisde hen achterna. Gewapend met zijn fotocamera ging hij op zoek naar sporen van hun bevrijdingstocht, ook in Antwerpen.

Maak kennis met de hommage van fotograaf Johannes Vandevoorde

Expo en rondleidingen 'Stad in oorlog. Antwerpen, 1940-1945'

Tijdstip: doorlopend van dinsdag tot en met zondag: 10 tot 17 uur (laatste toegang: 16 uur)
Locatie: MAS, Hanzestedenplaats 1
Prijs rondleidingen: 17 euro (incl. toegang museum), vaste expo: prijzen variëren, koop je ticket

In het MAS toont de vaste expo 'Stad in oorlog. Antwerpen, 1940-1945' de impact van de Tweede Wereldoorlog op Antwerpen en haar inwoners. De stad werd bijzonder zwaar getroffen: door de naziterreur, de Jodenvervolging en het militaire geweld vielen minstens 24.000 doden. Pakkende persoonlijke verhalen maken dit belangrijke deel van de geschiedenis tastbaar.

Voor de herdenking van 80 jaar bevrijding organiseert het MAS 2 rondleidingen doorheen de expo: 

  • Zondag 8 september, 11 tot 12.30 uur: Patricia Ramet vertelt wat haar Joodse familie meemaakte tijdens de Tweede Wereldoorlog

  • Zondag 22 september, 11 tot 12.30 uur: Nico Wouters en Babette Weyns gaan dieper in op het verzet in Antwerpen

Instaprondleiding: Het KMSKA tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tijdstip: zaterdag 7 en zondag 8 september, telkens om 10.30 uur (duur: 1,5 uur)
Locatie: KMSKA, Leopold de Waelplaats 1

Prijs rondleiding: museumticket + 10 euro

Hoe verliepen de oorlogsjaren in het KMSKA? Dat vertelt museumgids en historicus Koen Cools je tijdens een instaprondleiding in het museum. Hij legt onder meer uit hoe kunstwerken én buurtbewoners veiligheid vonden in het KMSKA. Boek je rondleiding

Expo 'Antwerpen onder de V-bommen'

Tijdstip: doorlopend zaterdag 7 en zondag 8 september, telkens van 10.00 tot 18.00 uur. Geleid bezoek om 10:00 12:00 en 14:00, boek je rondleiding.
Locatie: Steenbergstraat 13, 2000 Antwerpen
Gratis

De tijdelijke expo “Antwerpen onder de V-bommen” vertelt het verhaal van deze verschrikkelijke periode voor de Antwerpenaars. Aan de hand van zeldzame én originele stukken, maquettes, documenten, uniformen en een replica V1 bom op ware grootte, wordt de bezoeker teruggeflitst in de tijd.

Overzichtskaart

De binnenstad en Scheldekaaien worden ondergedompeld in de sfeer van de Bevrijding. Weet je niet waar eerst naartoe? Vind een handig overzicht op onderstaand plannetje. Is de afbeelding niet goed zichtbaar? Download de kaart via de downloadknop.

 

De verschillende evenementenlocaties van de Bevrijdingsparade aangeduid op een stadsplan: KMSKA, Scheldekaaien, de Loodswezensite en het MAS
bevrijdingsdagen-overzicht.jpg

bevrijdingsdagen-overzicht.jpg (2.8mb)

Download

Kom vlot naar de Bevrijdingsdagen

Tijdens de Bevrijdingsdagen worden verschillende straten afgesloten. Je komt best te voet, met de fiets, openbaar vervoer of deelmobiliteit naar de stad. Check de bereikbaarheid. Hier vind je specifieke informatie rond toegankelijkheid.

De stad houdt de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog graag levend. Blijf je ook graag op de hoogte? Schrijf je onderaan in voor de gratis nieuwsbrief.

Cookies opgeslagen