Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Muzikanten in militair uniform

110.000 bezoekers vieren en herdenken 80 jaar bevrijding van Antwerpen


11/09/2024

Met een gevarieerd programma vierde Antwerpen 80 jaar bevrijding in het weekend van 7 en 8 september 2024. De Bevrijdingsdagen stonden ook uitgebreid stil bij de herdenking van de vele slachtoffers. Een herdenkingsplechtigheid vond plaats op de Loodswezensite. Daar wordt vanaf volgend jaar gebouwd aan het Namenmonument voor de Antwerpse slachtoffers van WO II. 

Twee dagen lang was Antwerpen in de ban van de bevrijding. Maar liefst 110.000 bezoekers waren daarbij. Een indrukwekkende Bevrijdingsparade trok op zaterdag door de stad. Meer dan 100 historische en hedendaagse militaire voertuigen werden vergezeld door 100 figuranten en muziekkapellen. De Grenadier Guards, een van de hoogste infanterieregimenten van het Britse leger, liepen voorop. In het Bevrijdingsdorp aan de Scheldekaaien vielen heel het weekend historische en hedendaagse militaire voertuigen te bewonderen. Ook twee marineschepen waren van de partij. Een grime- en kinderkapsalon, initiaties lindyhop en muziekoptredens brachten de sfeer van de jaren 40 naar de Cockerillkaai. Dat deden ook de optredens tijdens het Bal van de Bevrijding dat zaterdagavond plaatsvond op de Grote Markt. De vele feestvierders genoten ook van dansinitiaties, en van het aanbod van make-up- en haarstylisten en retro food- en dranktrucks.  

Ruimte voor herdenking
De bevrijding in 1944 bracht dan wel vreugde in de stad, de oorlogsjaren bezorgden de Antwerpenaren uiteraard ook onnoemelijk lijden en verdriet. Bovendien werd Antwerpen na de bevrijding gedurende meer dan vijf maanden zwaar getroffen door de V-bommen. Het programma van de Bevrijdingsdagen bood dan ook de nodige ruimte voor herdenking. Tussen het Bevrijdingsdorp en de Loodswezensite kon je een herdenkingswandeling maken. Op dat parcours bracht een openluchtexpo het verhaal van enkele Antwerpse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. 

Zondagnamiddag werden de slachtoffers van de oorlog geëerd tijdens een herdenkingsmoment. Dat gebeurde op de Loodswezensite aan de Orteliuskaai, waar in de toekomst een Namenmonument komt voor de Antwerpse slachtoffers van WO II. Tijdens de herdenkingsplechtigheid werd ook stilgestaan bij de offers die velen brachten ter bescherming van onze democratische waarden zoals vrijheid en gelijkheid. Verschillende sprekers brachten hulde aan allen die zich hiervoor hebben ingezet. 

Persoonlijke hulde
Op de Loodswezensite was ook een maquette op ware grootte te zien van een deel van de herdenkingsmuren van het toekomstige Namenmonument. Op dat monument-memoriaal komen de namen van meer dan 23.000 Antwerpse slachtoffers van WO II. Tegelijk zullen ook 3 Antwerpenaren worden gehuldigd die de oorlog overleefden. Hun namen worden verbonden aan de 3 herinneringstuinen die deel uitmaken van het monument. Het gaat om Hugo Van Kuyck (de architect van de geallieerde landingskaarten), Eva Fastag (Joodse typiste die in de Dossinkazerne levens redde) en Marcel Louette (oprichter van de verzetsbeweging Witte Brigade-Fidelio).

Tijdens de plechtigheid werden de teksten onthuld die op het Namenmonument zullen prijken. Je kan deze hier downloaden. Het herdenkingsmoment werd afgesloten met een persoonlijke hulde waarbij elke aanwezige een bloem kon neerleggen aan de maquette van de herdenkingsmuur. Aan elke bloem hing een kaartje met daarop de naam van een van de slachtoffers.

Cookies opgeslagen