Na een lezing van Bruno De Wever in hun buurthuis, maakte een groep bewoners actief in buurtwerk ’t Pleintje een belofte: een struikelsteen leggen voor slachtoffers van het naziregime in Deurne. Een struikelsteen is een klinkertje in het voetpad dat herinnert aan een gedeporteerde en vermoorde persoon die daar ooit woonde. Uiteindelijk zou de groep zowat vijftig struikelstenen leggen in Deurne. De verhalen schreven de leden neer in een Stadskroniek.
Na de lezing doken de bewoners in de archieven en legden zo een stukje vergeten geschiedenis van hun buurt bloot. Het feit dat in hun eigen Deurne Joodse mensen woonden, opgepakt en weggevoerd zijn, was verrassend en ook wel emotioneel. Via het archiefonderzoek kwamen ze in contact met nabestaanden van bewoners, ondergedoken kinderen en familieleden van slachtoffers.
Tijdens Open Huizen wilden de leden van de groep achter de Deurnse struikelstenen het verhaal vertellen van deze vergeten slachtoffers van het naziregime. Zo wilden ze deze mensen opnieuw onder de aandacht brengen en hen nooit vergeten. Tegelijkertijd is dit ook het verhaal van hun buurt.
Marc, Wim, Michel en Edith vertellen in deze video welke verhalen zij vertelden tijdens Open Huizen. Het zijn allemaal verhalen van mensen, maar ook van huizen en van Deurne.
Lees de Stadskroniek over de struikelstenen
Wil je de verhalen achter de struikelstenen verder ontdekken? Je kan de stadskroniek downloaden of online lezen. Je kan ook een papieren exemplaar aankopen.
Stadskronieken zijn erfgoedverhalen over Antwerpen en de Antwerpse districten. Een groep bewoners of vereniging verzamelt en schrijft de verhalen. Het kan gaan om enkele buren, een wijkcomité, leden van een vereniging, jeugdbeweging of een sportclub, of enkele vrijwilligers binnen een school of een (familie)bedrijf. Ze zoeken foto’s, historische documenten en nemen interviews af. Daarbij krijgen ze ondersteuning van ErfgoedLab Antwerpen.
Open Huizen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen in Antwerpen zo’n 25.000 dodelijke slachtoffers door vervolging en geweld van het naziregime. Vele anderen liepen psychische, lichamelijke en materiële schade op. Open Huizen houdt de herinnering aan deze mensen levend. Het zijn kleine herdenkingen voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen over stadgenoten op bijzondere locaties waar slachtoffers woonden en werkten.
De eerste editie van Open Huizen vond plaats op 9 en 10 oktober 2021.