Horloges, sieraden, familiefoto's, intieme kleine spullen: het zijn de (vaak laatste) bezittingen van gevangenen in concentratiekamp. Bij hun arrestatie worden die bezittingen door de nazi’s afgenomen. Arolsen Archives bewaart zo'n 2500 van die zogenaamde 'effekten' en gaat op zoek naar de rechtmatige eigenaars. Hun rondreizende expo #StolenMemory strijkt neer aan het MAS. In Antwerpen heeft Arolsen Archives de rechtmatige eigenaar van een horloge teruggevonden. Daaraan is het pakkende verhaal van René De Herdt verbonden.
René De Herdt is geboren in Antwerpen op 27 augustus 1919. Tijdens de oorlog is hij explosievenexpert in het verzet, maar hij wordt op een bepaald moment verraden. Hij kiest ervoor om zichzelf vrijwillig over te geven aan de Duitse bezetter om zo zijn gezin te redden. René wordt ter dood veroordeeld. Na een opsluiting in de gevangenis van de Begijnenstraat wordt hij naar Fort Breendonk gestuurd. Het is een zware periode waarin René erg lijdt.
Als de geallieerden in 1944 oprukken naar Brussel, wordt René, samen met andere politieke gevangenen, op transport gezet naar het concentratiekamp Neuengamme. Begin april 1945 ontruimt de SS het kamp en begint een dodenmars naar het overvolle opvangkamp Sandbostel. Onderweg loopt René een hersenschudding op en moeten zijn kameraden hem dragen. Op 18 april komt hij dankzij hen aan in Sandbostel. In die laatste weken sterven daar meer dan 3000 gevangen van de honger of door de tyfusepidemie. Maar René overleeft en een paar dagen later bevrijdt het Britse leger het kamp.
René keert terug naar België, waar hij verschillende medailles en onderscheidingen ontvangt voor zijn moed en bewezen diensten. Hij leeft op het Kiel in Antwerpen en reist de wereld rond. Zijn zoon eert zijn vader door zelf paracommando te worden. René overlijdt in 1999 en ligt begraven op het Schoonselhof.
Het verloren horloge van René, dat begin september 1944 in beslag is genomen, wordt tijdens de opening van de expo in Antwerpen aan zijn zoon teruggegeven.
#StolenMemory, van 5 tot 21 mei 2023
Container naast het MAS
Gratis toegang
https://mas.be/nl/stolenmemory