Ketnet presenteert met ‘De vlog van Fée’ een historische fictiereeks. Die is geïnspireerd op de oorlogsjaren van de Joodse Félicie Bloch-Gruszow uit Antwerpen. Negen jaar is Fée, zoals ze wordt genoemd, bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Haar beide ouders worden gedeporteerd, Fée zal hen nooit meer terugzien. Vele jaren na de oorlog vertelt ze in scholen haar verhaal.
In ‘De vlog van Fée’ houdt Fée – vertolkt door Julie Driesen – een videodagboek bij. Ze vertelt over de bekommernissen van een tiener, maar ook over de dreiging van de oorlog en het gedwongen afscheid van haar ouders. Met deze reeks wil Ketnet de complexe oorlogsgeschiedenis tastbaar maken voor kinderen en jongeren.
De makers van de reeks lieten zich inspireren door het waargebeurde verhaal van Félicie Bloch-Gruszow. Het Joodse gezin Bloch uit Antwerpen slaat bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog op de vlucht. Het doel is Engeland te bereiken, maar de vlucht mislukt. Terug in Antwerpen lijdt het gezin onder de anti-Joodse maatregelen. Vader Bloch heeft als diamantbewerker geen inkomen meer. Fée moet een Jodenster dragen en mag niet meer naar school. De avondklok voor Joden maakt de bewegingsvrijheid nog kleiner.
Auschwitz
De familie Bloch duikt onder en ontsnapt aan een razzia. Weer slaan Fée en haar gezin op de vlucht, deze keer naar Schaarbeek en later naar de Ardennen. Maar ze kunnen niet uit de greep van de nazi’s blijven. Fée’s ouders worden opgepakt en gedeporteerd naar Auschwitz. Fée zal hen nooit meer terugzien. Zelf wordt ze gered door een afleidingsmanoeuvre van haar vader. Hij ontkent tegenover de nazi’s dat Fée zijn dochter is. Zo kan ze aan de deportatie ontsnappen. Tijdens de verdere oorlogsjaren leeft Fée een tijdlang ondergedoken. Na de bevrijding worden de V-bommen in Antwerpen haar bijna fataal, maar ze overleeft.
Vijftig jaar zwijgt Fée Bloch over haar oorlogsjaren, tot ze beslist om haar verhaal te vertellen. Ze wil dat de gruwel van de oorlog nooit wordt vergeten. Daarom deelt ze haar geschiedenis met scholieren als getuige voor de klas. Fée Bloch overlijdt in 2018.
Oorlogsgeschiedenis tastbaar maken
Om met het verhaal van Fée Bloch aan de slag te gaan, ontwikkelde Kazerne Dossin uitgebreide leermodules. Die vind je bij Ketnet. De leertips zijn geschikt voor de derde graad van het lager onderwijs. Ook ouders kunnen er samen met hun kinderen thuis mee aan de slag gaan. Het is een doordachte manier om aan herinneringseducatie te doen, zonder kinderen bloot te stellen aan inhoud die te confronterend is.
Bekijk ‘De vlog van Fée’ op Ketnet.be of in de Ketnet-app.
Fée Bloch is ook te zien in de Canvas-reeks ’12 in 40’, over tieners tijdens de Tweede Wereldoorlog.