Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Dis-comfort: Eten tijdens WOII

Links een foto van kinderen en volwassenen, rechts de cover van een publicatie met als titel 'De keuken in oorlogstijd'.

© Stadsarchief Antwerpen

Kunstenares Els Vanden Meersch vertelt over eten, voedselschaarste, rantsoenering en de bereiding van gerechten tijdens de bezetting. Ze gaat ook in op de uitdagingen die hiermee gepaard gingen. 

Dis-comfort is een installatie: een tafel bedekt met recepten, boekjes en proefgerechten. De menukaart is samengesteld uit recepten uit diverse oorlogskookboekjes en documenten. De kookboekjes bevatten een schat aan kennis en de installatie is een manier om deze kennis opnieuw te serveren.

Dis-comfort is gebaseerd op de vindingrijkheid van mensen om in (uiterst) schaarse en moeilijke omstandigheden toch aan voeding te geraken om aan de basisnood te kunnen voldoen. De keuken tijdens deze schaarse periode was dikwijls noodgedwongen vegetarisch, seizoensgebonden en kende geen ‘rest’. Alles wat mogelijk voedzaam was, werd verwerkt. Het eerste vegetarische kookboekje is dan ook afkomstig uit deze periode. Naast het vinden van eten was het ook belangrijk om de vondsten ondanks de omstandigheden zo smakelijk mogelijk te serveren. 

Geïnspireerd op deze oorlogskeuken is Dis-comfort naast een beeldende installatie ook een verbindende ervaring. Mensen die onbekend zijn voor elkaar komen samen aan deze tafel. Dis-comfort schept zo een kader voor het uitwisselen van kennis en ideeën. Soms zelfs samenwerkingen. Sommige recepten zijn verrassend eenvoudig, goedkoop en lekker. Andere zijn minder aanlokkelijk, maar kunnen door wie wil toch eens geproefd worden.
 

Waar: Turnhoutsebaan 92 (BorgerHub), 2140 Borgerhout

Vertellingen

10/05/2025 10:30
11/05/2025 14:00

Cookies opgeslagen